forex trading logo

eTwinning

Εργασίες μαθητών

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους
Αξιοθέατα Πολυγύρου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2012 09:31

Εκκλησίες

Προστάτες της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Χαράλαμπος. Οι εκκλησίες της πόλης είναι ιστορικής σημασίας και πολλές από αυτές έχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Ο ναός του Αγίου Μόδεστου περιέχει την εικόνα του Αγίου (περ. 16ος αιώνας), την οποία φιλοτέχνησαν μοναχοί από το Άγιο Όρος. Ο βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης έχει τοιχογραφίες και είναι κτισμένος σε χώρο που στέγαζε φυλακές παλαιότερα. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και η αρχιτεκτονική του παρέμεινε αναλλοίωτη. [9]. Εξίσου σημαντική είναι και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, από το 1871 στην τοποθεσία Μπάρες. Ο εν λόγω ναός πιστεύεται ότι ήταν εκκλησία παλιού οικισμού των Πολυγυρινών. Στον Πολύγυρο υπάρχουν και ξωκλήσια, όπως του Προφήτη Ηλία σε μια κορυφή του όρους Χολομώντα, τόπο εξαιρετικής θέας για τον επισκέπτη. Εξ' ίσου ενδιαφέρουσα είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το εξωκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή Τσουκαλάς. Κοντά στο εξωκκλήσι υπάρχει τοποθεσία με πηγή αγιάσματος νερού. Η παράδοση λέει ότι το νερό αυτό ανάβλυσε όταν εκεί ακούμπησαν μοναχοί του Αγίου Όρους τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού του Χριστού.

Εξι βρύσες

Βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του κεντρικού πεζόδρομου του Πολυγύρου.  Το νερό τους δροσίζει τους περαστικούς και τα παιδιά που παίζουν στο λόφο πάνω από τις 6 βρύσες.

Στο παλιό τμήμα της πόλης, που έχει χαρακτηριστεί ως "ιστορικός ιστός", υπάρχουν κτίσματα από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στον Πολύγυρο υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από ολόκληρη τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, που καλύπτουν τόσο τα προϊστορικά χρόνια, όσο και τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί εκτίθενται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Ολύνθου. Επίσης ενδιαφέρον είναι και το Λαογραφικό Μουσείο, στην οικία Καραγκάνη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές, αγροτικά εργαλεία και την αναπαράσταση του αστικού σπιτιού των αρχών του εικοστού αιώνα.

 

πηγη: Bικιπαιδεια

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 10 Μάιος 2012 09:27
 

Βιβλίο επισκεπτών

Ψηφοφορία

Η γνώμη σας για το site
 

Ημερολόγιο

May 2024
S M T W T F S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1



Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Lonex host NTChosting.com Valid XHTML and CSS.